Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2HU0
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12173

Министър Георги Тодоров: Нашите усилия са насочени към това, изборите да бъдат прозрачни и честни

Дата на публикуване: 27.02.2023
Последна актуализация: 27.02.2023

„Нашите усилия са насочени към това, изборите да бъдат прозрачни и честни. Машинен вот има от няколко години и досега не съм видял, не съм прочел, не съм установил нито една официална жалба, от която и да е политическа партия срещу резултата.“, заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров в ефира на bTV в предаването „Защо, господин министър?“.


Тодоров подчерта, че видеонаблюдението и видео заснемането на вота е огромно предизвикателство без аналог в Европа. „Устройствата за видеонаблюдение и заснемане на вота са една малка част от целия процес. Трябва да бъде изграден сайт, разположен на различно място от сайта на ЦИК, различно от Държавно-частния хибриден облак, различно място от сайта на системния интегратор, за да може да предотвратим и елиминираме възможността от кибератаки.“, заяви още министърът.


Министър Тодоров уточни, че видеонаблюдението и видео заснемането на преброяването на бюлетините  ще започне  едва след края на изборния ден, т.е. гласоподавателите не трябва по никакъв начин да се притесняват, че тайната на вота им ще бъде нарушена. Той обясни и, че в секциите където има интернет връзка преброяването на вота ще може да се наблюдава в реално време, а там където такава няма, броенето на бюлетините ще може да се гледа на запис.


„Машините и хартиените бюлетини ще дадат избор на хората по какъв начин да гласуват. Всичко, което следва от Избирателния кодекс, като ангажимент към МЕУ по удостоверяване на кода на машините за гласуване ще бъде извършено отново по прозрачен и безпристрастен начин.“, допълни още министър Тодоров. Той увери, че удостоверяването на машините за гласуване ще се случи в законоустановения срок, така че да бъдат спазени всички срокове определени от ЦИК.


Цялото интервю на министърът на електронното управление Георги Тодоров може да гледате тук: https://btvnovinite.bg/why/georgi-todorov-usilijata-ni-sa-nasocheni-kam-provezhdaneto-na-chestni-izbori-na-zhivo.html 

 

Снимка: Лилия Йотова