Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2HU0
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12173

Заместник-министър Атанас Мазнев: Държавната киберсигурност лежи върху основата на членството ни в Европейския съюз

Дата на публикуване: 27.02.2023
Последна актуализация: 27.02.2023

"Държавната киберсигурност лежи върху основата на членството ни в Европейския съюз. Когато влязохме в ЕС, България прие онези регламентиращи документи и директиви, които обуславят какво е киберсигурността и как да се пазим.", посочи заместник-министърът на електронното управление Атанас Мазнев пред в. „Капитал“.


Атанас Мазнев допълни пред изданието, че ако в миналото кибератаките са били предимно с финансов характер, то днес те са с политическа ориентация „И това е с цел да се дестабилизира управление или сектор от живота.“ каза заместник-министърът.


Националният координатор по киберсигурност Петър Кирков уточни, че киберсигурността е отговорност на всяка организация, а създаването на кадри, които могат да отговорят на предизвикателствата в киберпространството е от основно значение. „В Европа наскоро имаше изследване за недостига на IT кадри в администрациите. Продължаваме да работим с университети с идеята такива специалисти да се създават. Ясно е, че ние вече научени не можем да си намерим.“, допълни Кирков.


Пълният текст от интервюто на зам.-министър Атанас Мазнев и Петър Кирков пред в. „Капитал“ може да прочетете тук: https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2023/01/23/4441523_kak_se_pravi_durjavna_kibersigurnost/